Perasaan teringin yang teramat sangat untuk memakan keropok lekor yang selalu dibeli di pasar malam telah mendorong kami membuat sendiri keropok lekor. Resepinya kami dapat dari laman ini. Alhamdulillah kami berjaya mencipta sejarah membuat sendiri keropok lekor.
Ain penolong paling setia, "Mula mula buatkan begini"
Makan dengan gembira
Dapat juga melepaskan kerinduan kami pada mu
Senang sahaja, boleh cuba..
Najmi, Ain dan Imran tersenyum gembira. Sambil menelan air liur, najmi berkata “Saya tahu kuih ini, saya selalu beli kat Malaysia”. Tambah Najmi, “Ni macam sosej kan”. Ha ha kami ketawa sambil berkata, “ Ni keropok lekor lah Najmi”.
p/s: Kami juga bersedia menerima tempahan keropok lekor untuk mesyuarat pejabat, majlis hari jadi dan majlis perkahwinan. Ha ha ...
Salam....balik Segamat nanti boleh bukak kilang keropok tu.....
ReplyDeleteSalam...betul tu Canopus, kilang keropok dan nugget.
ReplyDeleteWah, ini sudah bagus.. Teruskan usaha kalian.. Nanti balik Malaysia, kita boleh panggil Doktor Keropok Lekor dan Nuget.. He he he..
ReplyDeleteWah,..sedapnya. Boleh buat ke? kami pun nak cuba ler..sian kat Sham sellau sebut nak makan kopok lekor. Boleh ler kami try pulak...terliur betul ni....hebat u all ni..macam2 dah buat..murtabak, nugget,trifle...etc..semua menjadi lak..syabas Mr Sahab!!!!!hihi
ReplyDeleteSalam Tuan Canopus, En. Halim & Reen
ReplyDeleteDah tak ada tempat nak beli .. terpaksa jadi creative sikit ..
InsyaAllah mana la tahu .. ada rezeki jadi tauke kilang keropok pulak
Ha ha
Salam Ueya,
Bawak Sam mai jalan sini je...hi hi...
InsyaAllah stok ada lagi
Cabaran terbaru apam balik..hahaha
alhamdulillah....dpt juga ami, ain & imran merasa keropok papa & mama
ReplyDeleteomg...
ReplyDeletebestnyerrrrrrrrrrr nampak...drooling..
haih...btul ker senang..
curious nih...nex week long weeken..
nt bg resepi boleh???hehehe...
Adik,
ReplyDeleteResepi ada link kat post tu. Click sahaj link tu.. Mesti teringat kopok lekor kantin sekolah Zainab ni .. ha ha
Along,
Alhamdulillah, boleh cuba jika ada kesempatan... Lepas ni nak buat Apam Balik pulak .. ha ha
alamak k.chik..
ReplyDeletepakai fillet jer bleh tak.
i x reti siang ikan lah...huahua
xper2...demi kropok lekor akan ku usahakan..
k.chik pakai ikan ape?
Salam Adik,
ReplyDeleteKami pakai ikan mackeral je, sebab ianya besar & murah. Dekat sini tiada jual tepung sagu, jadi kami blend sahaja sagu (kat sini labelnya ialah Sagoo atau Tapioca Pearl) tu.. sementara tepung ubi kami guna (Tapioca Starch)...
Pakai Fillet lagi senang adik. tapi mahal la kot.
Kalau boleh lebihkan tepung sagu, baru sedap.
Selamat Mencuba...
Usaha Tangga Kejayaan...
Bt0l la kata2 necessity is the m0ther of all inventi0n hehe. K.A. ambik gak lak peluang belajar resepi2 New Zealand. Nnt leh intr0duce kat Mesia
ReplyDelete